Ingrediente:
1 kg mere potrivite, 125 g margarina vegetală, 200 g zahăr, scorţişoară. Pentru blat: 4 ouă, 8 linguri zahăr, 6 linguri făină, 1 plic de zahăr vanilat.
Mod de preparare
Merele se curăţă de coajă şi se lasă întregi. Se scot cotoarele cu ajutorul unui dispozitiv special (se pot tăia în jumătăţi şi scobi cu cuţitul). într-o cratiţă, se presară zahărul peste care se pun cubuleţe de margarină. Se aşază merele unul câte unul, se presară cu scorţişoară si, în locul cotorului, se introduc cubulete de margarină.
Cratiţa se introduce în cuptorul fierbinte şi se ţine circa 10-15 minute, până ce se înmoaie merele şi se topeşte zahărul. Peste merele astfel pregătite, se toarnă blatul preparat în felul următor: Se separă ouăle, se bat albuşurile spumă împreună cu zahărul şi vanilia. Se adaugă gălbenuşurile şi făina. Cratiţa se introduce din nou în cuptor până ce se coace şi blatul. Când este gata se scoate cratiţa şi se răstoarnă pe un platou. După ce s-a răcit, tortul se poate orna cu frişca.
Rețete culinare pentru fiecare zi, Elena Iacob