5 kg ghebe spălate, fierte, tocate.
5 kg gogoșari – copți, cojiți, tocați.
2 kg ceapă tocată.
1 kg ulei.
2 cutiuțe (3 linguri) bulion.
Foi de dafin, piper, sare.
Se curăță ceapa, se toacă sau se dă pe răzătoare și se pune în uleiul încins pentru o călire ușoară. Când începe să devină sticloasă se adaugă apă fierbinte și se lasă să fiarbă amestecând din când în când și având grijă să nu se ardă. După ce ceapa este fiartă bine se adaugă ardeiul copt tăiat fâșii sau dat prin mașina de tocat.
Se amestecă bine cu ceapă, iar după 1-2 minute se adaugă puțină apă fierbinte și se lasă la fiert până scade și începe să iasă uleiul la supafață.
Se potriveste de sare. Între timp ghebele scurse bine se dau prin mașina de tocat.
Se adaugă peste ardei și ceapă amestecând bine și aproape continuu.
Se adaugă sucul de roșii, piperul și foile de dafin.
Se continuă fierberea amestecând mereu pentru evitarea prinderii de fundul cratiței. Zacusca este gata atunci când uleiul iese la suprafață.
Se pune în borcane cu capac, fierbinte și se acoperă bine în paturi până se răcesc.
Cine dorește poate să introducă borcanele cu zacuscă la cuptor până își formează o crustă deasupra.
Jumanca Rumann