
-1l lapte
-300 g mălai grişat
-1/2 kg brânză de vaci
-200 ml smântână
-1 lingură margarină
-50 g făină
-4 ouă
-1 linguriţă sare.
Într-un ceaun sau o cratiţă de cea 3 litri se pun laptele, margarina şi sarea şi se lasă să fiarbă. Când laptele dă primul clocot, se presară mălaiul în ploaie, puţin câte puţin, amestecând mereu pentru a nu se forma cocoloaşe. După 5-6 minute se opreşte focul. Când este aproape rece, se adaugă gălbenuşurile bătute bine şi amestecate cu brânza de vaci şi făina. Se sărează după gust sau se mai adaugă 100 g telemea rasă. Se adaugă şi albuşurile bătute bine de tot, spumă. Se amestecă cu restul ingredientelor şi se răstoarnă compoziţia în tava de la cuptor, unsă cu ulei şi tapetată cu faină. Se dă tava la cuptorul încălzit dinainte şi se coace la foc potrivit 45-50 minute. În primele 30 minute nu se deschide cuptorul. Apoi, la nevoie, se poate întoarce tava, dacă nu s-a rumenit uniform. Se opreşte focul, se scoate tava şi, fierbinte, compoziţia se taie în bucăţi, care se servesc cu smântână deasupra. Este un fel de mâncare foarte consistent şi gustos. Alivencile se servesc numai calde sau reîncălzite.
Reţete pentru familia noastră, Elena Opriţa