Ingrediente
♦ 1 rădăcină morcov (dimensiuni mici)
♦ 1 rădăcină pătrunjel (mai mică)
♦ 1 dovlecel
♦ 1 căpăţână varză albă (mică)
♦ 1 cartof mijlociu
♦ 1 roşie mijlocie
♦ 3 linguriţe untdelemn
♦ 1 linguriţă margarină vegetală
♦ 100 ml borş
♦ 300 ml apă
♦ sare, după gust
♦ pătrunjel verde, leuştean verde, tocate
Preparare
• Se spală şi se curăţă morcovii, pătrunjelul şi varza; primele se taie mărunt, iar varza se toacă în fideluţe. Se pun apa (300 ml) cu sarea şi untdelemnul la fiert. Când a dat în clocot, se adaugă legumele. Când aceastea sunt fierte, se adaugă cartofii şi dovleceii spălaţi, curăţaţi de coajă şi tăiaţi în cubuleţe şi se lasă totul să fiarbă în continuare. Roşiile se pun în apă clocotită, se trec apoi în apă rece, se scot, se curăţă de coajă, se taie în felii şi se pun în zeama cu legume împreună cu borşul care a fost fiert separat. După ce mai dă de două ori în clocot se adaugă leuşteanul spălat şi tocat mărunt. Se amestecă bine, se pune linguriţa de margarină şi se serveşte cu pătrunjel verde, tocat mărunt, deasupra.
Carte de bucate pentru zilele de post de Maica Lucia Nedelea, Gemma Press