Ingrediente
♦ 6 grămăjoare urzici fragede
♦1 litru borş
♦ 2 cepe potrivite
♦ 1 păstârnac
♦ 1 rădăcină pătrunjel
♦ 1 morcov
♦ 1 lingură leuştean verde tocat
♦ 1 hrean mic
♦ 3 linguri orez vârfuite
♦ 4 linguri untdelemn
♦ 1 vârf de cuţit piper
♦ sare, după gust
Preparare
Urzicile se curăţă, se spală în mai multe ape, se opăresc cu apă clocotită la care s-a adăugat sare, după gust, apoi se toacă mărunt cu un cuţit din lemn.Morcovul, rădăcinile de pătrunjel şi de păstârnac şi 1 ceapă se curăţă şi se pun la fiert. Când sunt gata, se strecoară. Separat, într-o cratiţă, se pune untdelemn la încins, se adaugă 1 ceapă tocată mărunt, se căleşte puţin, apoi se adaugă urzicile. Zeama pe care am strecurat-o, de la zarzavat, se pune iar la fiert. Când a dat în clocot se adaugă ceapa călită, urzicile şi orezul.
Când orezul s-a înmuiat se toarnă borşul, fiert separat, se potriveşte gustul cu sare, piper şi se presară deasupra puţin hrean ras şi leuşteanul tocat. Zarzavatul fiert se poate amesteca şi el, tăiat cubuleţe, ori poate fi mâncat separat, cu un sos.
Carte de bucate pentru zilele de post de Maica Lucia Nedelea, Gemma Press