Ciocolata se poate pregăti atât cu apă cât şi cu lapte. Se socoteşte de fiecare persoană 40 gr. de ciocolată şi 2 decilitri de lapte. Se sfarmă tabletele de ciocolată în 2 sau 3 bucăţi. Se pun în cratiţa în care se va pregăti ciocolata, cu atâta apă, cât să umezească fundul cratiţei. Se Iasă acoperit pe marginea maşinei până se moaie ca să poată fi frecate. Se dă deoparte, se freacă cu o lingură până se face ca o pastă, se adaugă lichidul clocotit, la început câte puţin, ca să se amestece bine cu ciocolata. Se pune pe marginea maşinei şi se mai bate puţin cu telul ca să devie spumoasă. Ciocolata nu trebue sâ fiarbă, căci îşi pierde din aromă. Ca să fie şi mai gustoasă, se poate adăuga la un litru de ciocolată 2—3 gălbenuşuri. Acestea se freacă bine deoparte cu puţin zahăr pisat, se ames¬tecă la început cu 2—3 linguriţe de ciocolată şi apoi cu restul din cratiţă. Nu se mai pune pe maşină. Se toarnă în ceşti, foarte fierbinte şi se serveşte cu frişca bătută, proaspătă şi zahăr după plăcere.
Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti