Ingrediente pentru Ciorbă de ciuperci şi orez:
♦ 3 pumni ciuperci de pădure (bureţi de mesteacăn sau mânătărci, hribi)
♦ 4 linguri orez
♦ 2 cepe potrivite
♦ 6 linguri untdelemn
♦ 2 morcovi
♦ 2 păstârnaci
♦ 1 ţelină mai mică
♦ 2 ardei graşi
♦ 1 lingură făină
♦ 1 lingură leuştean verde tocat
♦ 2 ceşti (500 ml) borş proaspăt
♦ sare, după gust
Preparare Ciorbă de ciuperci şi orez:
Se curăţă morcovii, păstârnacul, ţelina, ardeii şi ceapa. Morcovii, păstârnacul şi ţelina se dau pe răzătoarea mare, ceapa şi ardeii se taie mărunt şi se pun la fiert cu 1 litru de apă. Când apa clocoteşte se adaugă sare, după gust. Când legumele sunt gata, se strecoară zeama.
Ciupercile se spală bine, se curăţă de resturile de pământ, iarbă sau frunze şi se taie mărunt. Făina se căleşte bine în untdelemnul încins până devine galben-aurie, se adaugă zeama strecurată de la zarzavat, se pun ciupercile şi orezul. Se fierbe 30 de minute la foc mic, apoi se adaugă borşul fiert separat şi legumele strecurate. După ce mai fierbe totul încă puţin (5 minute), se presară leuşteanul verde tocat.
Carte de bucate pentru zilele de post de Maica Lucia Nedelea, Gemma Press