Ingrediente pentru 4 porţii de Ciorbă de legume: 500 g ciolan afumat, 100 g morcovi; 100 g cartofi, 100 g ţelină, 100 g ceapă, 50 g ardei, 1/2 legătură de cimbru; 30 ml ulei, 1 lămâie, 20 g sare, 2 g piper, 2 g piper boabe.
o Ciolanul se fierbe în apă cât să îl acopere, se spumează; când este gata se scoate şi se lasă la răcit.
o Ceapa se taie julien şi se pune la călit în ulei, se adaugă morcovii şi ţelina rase, apoi ardeiul tăiat julien.
o Ciolanul se dezosează; apoi se taie în felii şi se pune la călit peste legume; se reduce focul la minim şi se amestecă în continuu.
o Când legumele sunt călite, se adaugă zeamă în care a fiert ciolanul şi bucăţele de cimbru; se condimentează după gust; se adaugă cartofii tăiaţi cubuleţe şi se mai fierb circa 20 de minute; apoi se acreşte cu zeamă de lămâie, iar la final se adaugă boabele de piper.