350 g făină, 1 ou, 1 pahar apă, sare, 250 g brânză de vacă frământată cu 1 ou şi puţină sare, 2 linguri unt, 1 pahar smântână.
Se cerne făina pe planşeta de aluat, se strânge cuib, se face loc la mijloc şi se pun oul şi sarea. Se amestecă oul cu puţină făină, adăugând şi câte puţină apă. Se frământă apoi un aluat tare. Se adună în formă de minge, se acoperă cu un ş ervet şi se lasă să se odihnească 10-15 min.
Se întinde cu vergeaua o foaie subţire ca muchea cuţitului şi se taie pătrate cu latura de 6-7 cm.
În fiecare pătrat se pune câte puţină brânză şi se împătureşte în două în formă de triunghi, lipindu-se bine marginile. Fiecare colţunaş se aşază, pe măsură ce este făcut, pe masa acoperită cu un şervet.
Când toţi colţunaşii sunt gata, se pun într-o cratiţă mare cu apă sărată, clocotită, aşezată pe foc. Se lasă să fiarbă până când colţunaşii se ridică la suprafaţ a apei. Se scurg prin strecurătoare, se spală cu apă călduţă, se aşază pe farfurie ş i se opăresc cu unt bine înfierbântat. Se pot servi şi cu smântână.
Carte de bucate, Maria Deleanu