
Ingrediente
1 kg prune, 150 g zahăr.
Mod de preparare
Se aleg prune frumoase, se spală şi se aşază în borcane. Intre timp, zahărul se dizolvă în apă călduţă şi se toarnă peste fructe până la 2 cm de buza borcanului. Borcanele se închid cu capace cu filet sau se leagă foarte bine cu celofan umezit şi se pun într-un vas suficient de înalt. Pe fundul vasului se pun prosoape, iar borcanele se înfăşoară în hârtie sau cârpe. Se adaugă apă până la 1-2 cm mai jos de capac, şi se lasă să fiarbă în clocote mici. Când apa din vas clocoteşte, focul se reduce până când clocotele devin abia perceptibile, lăsându-se să fiarbă astfel timp de 20-30 de minute. Borcanele se scot, se acoperă cu pături groase şi se lasă astfel până a doua zi.
Pentru compoturi de iarnă, se recomandă borcane prevăzute cu capace de metal, care se închid cu filet.
Rețete culinare pentru fiecare zi, Elena Iacob