Se spală uşor în apă rece 250 gr. prune uscate. Se pun într-o cratiţă cu apă călduţă (nu prea fierbinte) cât să le cuprindă bine, se acoperă şi se Iasă să stea astfel cel puţin o oră, până ce au absorbit destulă apă ca să se umfle. Se pun pe foc mic, cu aceeaşi apă, până ce încep să fiarbă adăugându-se şi o bucată de coajă de lămâie. Se Iasă să fiarbă în clocote mici, până se moaie, fără ca să plesnească. Se scot cu lingura cu găuri, se pun în compotieră, iar în zeama din cratiţă se pun 3—4 linguri de zahăr şi se mai lasă să fiarbă până scade lichidul aproape pe jumătate. Se strecoară in castron peste prune şi se servește după ce s-a răcorit. La fel se face compotul de caise uscate.
Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti
