
Ingrediente
♦ 4 gulii
♦ 1 ceapă, potrivită
♦ 250 g ciuperci
♦ 1 ceaşcă orez
♦ 3 linguri untdelemn
♦ 1 lingură făină
♦ 1 lingură margarină vegetală
♦ 1 linguriţă zeamă de lămâie
♦ zahăr, după gust
♦ sare, după gust
♦ piper, după gust
♦ 1 linguriţă piper verde tocat
Preparare
Guliile se curăţă de coajă, se spală şi se fierb puţin în apă cu sare. Se scurg de apă, se taie în jumătate şi se scobesc cu ajutorul unei linguriţe. Apa în care au fiert guliile se păstrează.
Ceapa se curăţă, se taie mărunt, apoi se căleşte, într-o cratiţă cu untdelemn încins, până devine sticloasă, se adaugă orezul bine spălat şi ciupercile curăţate, spălate, tăiate felii mici. Se pun sare, piper, se toarnă apa şi se fierbe totul până s-a înmuiat orezul. Cu acest amestec se umplu jumătăţile de gulii. Se pun într-o tavă unsă. Făina se amestecă cu o ceaşcă din zeama în care au fiert guliile, margarină, zahăr şi zeamă de lămâie, sare, după gust şi piper. Se adaugă pătrunjelul şi se toarnă peste guliile umplute. Se pun la cuptor la foc potrivit. Se servesc ca aperitiv sau ca garnitură.
Apa în care au fiert guliile şi miezul scos de la ele se poate folosi pentru a prepara o supă de gulii.
Carte de bucate pentru zilele de post de Maica Lucia Nedelea, Gemma Press