Ingrediente pentru Creier în gelatină: 1 creier de vacă, 1 morcov, 1 ceapă, 1 pătrunjel; 1 foaie de dafin, 2-3 boabe ienibahar, 1 ou răscopt, 1 l apă, zeama de la 1 lămâie; câteva frunze pătrunjel, foi de gelatină, sare.
Mod de preparare Creier în gelatină:
Morcovul, pătrunjelul şi ceapa, curăţate şi spălate, se taie felii subţiri şi se pun la fiert cu foaia de dafin, ienibaharul şi puţină sare. Se fierb încet în cratiţa acoperită. După ce a fiert zarzavatul, se adaugă creierul şi se lasă să fiarbă. Când este gata, se scoate uşor cu lingura de spumă. Zeama se strecoară printr-o sită deasă, se măsoară cu paharul şi se adaugă gelatina (la fiecare pahar de lichid, 3 foi). Se amestecă până ce se topeşte gelatina şi se lasă să dea un clocot, două. Se dă la o parte, se adaugă zeama de lămâie, se potriveşte de sare şi se toarnă pe o farfurie mare, întinsă, un strat de cm grosime, care să acopere tot fundul farfuriei. Restul gelatinei se ţine la loc călduţ.
Creierul răcit se curăţă de piele.
Fiecare din cele două jumătăţi ale creierului se taie pe lăţime în felii groase de un deget. Feliile se aşază în farfurie peste gelatina închegată, la distanţă de 5-6 cm una de alta. Peste fiecare felie de creier se pune un rotogol de ou răscopt, în gălbenuş înfigând câte o frunzuliţă de pătrunjel. Se scoate farfuria la un loc rece, unde se toarnă restul de gelatină, încet, cu lingura. După aceasta farfuria nu mai trebuie să fie mişcată până când se încheagă gelatina. Înainte de a servi, se taie cu paharul în aşa fel, ca fiecare rotund să cuprindă o felie de creier garnisită cu ou şi pătrunjel. Se ridică fiecare bucată cu ajutorul paletei de tort sau al unui cuţit lat şi se aşază pe farfuria de servit. Spaţiile libere dintre rotogoale şi marginea se garnisesc cu gelatina rămasă, tocată mărunt, şi cu felii de lămâie.
Maria Deleanu, Carte de bucate