Ingrediente Cremă de alune sau nuci pralinate: 250 g unt, 200 g zahăr pudră, 150 g zahăr tos, 150 g alune sau nuci.
Mod de preparare Cremă de alune: Se freacă untul cu zahărul pudră, până se face ca o spumă. Separat se pune la foc într-o cratiţă zahărul tos. Cînd începe să se topească şi să devină gălbui, se adaugă alunele sau nucile; se amestecă repede cu lingura pînă cînd zahărul este cu totul topit. Se răstoarnă repede pe un fund de lemn udat cu apă; se întinde pe toată suprafaţa fundului şi se lasă să se răcească. Se pisează apoi foarte fin în piuliţă şi se adaugă câte puţin, amestecînd mereu, în crema de unt şi zahăr pregătită mai înainte.
Nuci sau alune pralinate pentru cremă şi alte preparate.
Cantităţi egale de alune sau nuci şi zahăr, ulei.
Într-o cratiţă aşezată pe foc se pune zahărul şi se lasă să se ardă puţin, până capătă o culoare galbenă aurie. Se adaugă nucile sau alunele uscate la gura cuptorului şi se amestecă cu ajutorul unei furculiţe. Se lasă numai câteva minute; când zahărul începe să se închidă la culoare, se ia cratiţa de la foc; repede se răstoarnă conţinutul pe o farfurie unsă cu ulei. Când se răceşte, se ridică de pe farfurie cu ajutorul cuţitului şi se pisează în piuliţă mai mărunt sau mai mare, după cum este necesar.
Maria Deleanu, Carte de bucate