Ingrediente pentru 4 porţii de Dovlecei cu sos de lămâie (à la grec): 800 gr dovlecei, 100 gr ceapă, 1 legătură de ceapă verde, 50 ml ulei, 30 gr unt, 20 gr faină, 1 legătură de mărar, 40 gr lămâie, 15 gr sare.
Mod de preparare Dovlecei cu sos de lămâie (à la grec):
o Dovleceii proaspeţi se curăţă de coajă şi de seminţe şi se taie în bucăţi lungi de 5-6 cm. Ceapa se taie mărunt, ceapa verde se curăţă şi se taie bucăţele, mărarul se toacă mărunt, iar de la lămâie se extrage sucul.
o Ceapa se înăbuşă în 15 ml ulei şi 50 ml apă; apoi se adaugă faină dizolvată în 50 ml apă rece. Dovleceii se înăbuşă în unt, apoi peste ei se adaugă sosul de ceapă şi faină; se continuă înăbuşirea circa 5-10 minute, adăugând circa 1 litru de apă fiartă.
o Ceapa verde se înăbuşă in 35 ml ulei cu 50 ml apă; se adăugă în vasul cu dovlecei, unde vor fierbe împreună.
o Spre sfârşitul fierberii se adaugă sucul de lămâie, sare şi mărar.
o Preparatul se serveşte cald, ornat după preferinţă.