Ingrediente
1 kg fasole tânără, 2 ouă sau înlocuitor de ou (gelatină din seminţe de in), 50 g unt, 60 g făină, 150 g caşcaval vegetal, 250 g ml lapte de soia, sare, condimente, 1 linguriţă maghiran.
Gelatină din seminţe de in
Ingrediente
3 linguri seminţe de in, 250 g apă, sare.
Mod de preparare
Seminţele de in se macină şi se amestecă cu apa fiartă şi răcită. Se lasă la macerat 10 minute, după care se trec prin sită. Se dă la frigider unde se îngroaşă şi se păstrează. Această gelatină poate înlocui foarte bine oul (aproximativ 50 ml pentru 1 ou).
Mod de preparare
Se curăţă fasolea, se spală şi se pune la fiert în apă clocotită cu sare. După ce s-a fiert, se scurge de apă. Între timp, se pun 50 g unt într-o cratiţă, se adaugă făina şi după aceea se stinge cu apă călduţă şi se amestecă până când sosul se îngroaşă. Se ia sosul de pe foc şi, după ce s-a răcit, se adaugă în cratiţă fasolea şi sarea şi maghiranul, după gust, ouăle bătute şi o parte caşcaval, ras prin răzătoarea mare. Se amestecă totul bine şi se aşază într-o formă unsă cu puţin unt. După ce se nivelează compoziţia, se presară restul de caşcaval ras şi se introduce în cuptor. Se ţine la cuptor până se rumeneşte frumos la suprafaţă. Se serveşte cu salată de roşii.
Rețete culinare pentru fiecare zi, Elena Iacob