Ingrediente pentru Găină rasol: 1 găină potrivit de mare, 2 morcovi, 1 pătrunjel, 1 ţelină, 1 păstîrnac, 1 ceapă, 2 boabe ienibahar (facultativ), 1 foaie de dafin (facultativ), 3-4 cartofi, 3 l apă, sare.
Găina, curăţată şi spălată, se pune la fiert la foc mic într-o oală cu 3 l apă. Se spumează, apoi se adaugă zarzavatul, ceapa, ienibaharul, foaia de dafin şi sarea. Se acoperă şi se lasă să fiarbă la foc mic până când găina este aproape gata. Se adaugă cartofii tăiaţi jumătăţi pe lung şi se lasă să fiarbă foarte încet până sunt gata. Se scoate găina, se taie frumos în bucăţi, se aşază pe farfuria de servit, se garniseşte cu cartofii fierţi, morcovul şi ţelina tăiate felii lunguieţe. Se stropeşte cu cîteva linguri din zeama în care a fiert. Se serveşte după gust cu ulei şi lămîie sau oţet, hrean sau mujdei de usturoi.
Maria Deleanu, Carte de bucate