Mâncare cu grâu verde, Țelină norvegiană, Varză gratinată, Rondele de pâine, Macaroane la cratiţă

Mâncare cu grâu verde, Țelină norvegiană, Varză gratinată, Rondele de pâine, Macaroane la cratiţă

Mâncare cu grâu verde

Fierbe în apă sărată şi în clocot cantităţi egale de morcovi, napi tăiaţi în bucăţi mici, cantitate îndoită de mazăre şi vârfuri de sparanghel, câteva boa­be de bob, un pumn de fasole verde. Pui mai întâi morcovii, napii şi bobul, puţin mai târziu fasolea, mazărea şi sparanghelul. Când s-au copt legumele, trece-le prin sită şi păstrează apa. Alege grâul verde şi fierbe în de patru ori atâta apă din cea în care au fiert legumele. Lasă pe foc domol 3-4 ore. Când grâul e fiert, adaugă legumele, ouă bătute şi formează găluşte pe care le arunci în mult untdelemn fierbinte, spre a se rumeni.

Țelină norvegiană

Taie o ţelină frumoasă în bucăţi. Curăţă trei cartofi mari şi taie-i în rotogoale subţiri. Pune să fiarbă ambele legume în apă. Când legumele s-au muiat, adaugă o ceaşcă de lapte, unt cât o nucă şi lasă să fiarbă încă 15 minute. Bate un gălbenuş în zeama unei lămâi şi amestecă-1 în sos, când dai la masă.

Varză gratinată

Curăţă o varză în sferturi şi aruncă-le în apă fierbinte. Când s-au muiat, scoate-le, scutură-le şi taie-le în felii subţiri. Untează o tavă pentru cuptor, pune varza, presărând fiecare strat cu brânză-şvaiţer rasă, adaugă bucăţele de unt şi termină printr-un strat de şvaiţer şi o jumătate de ceaşcă de smântână. O jumătate de oră la cuptor. Serveşte cald.

Rondele de pâine

Taie pâine rece de Graham sau pâine rece albă în rondele de un centimetru grosime. Pe fiecare parte întinde câte un strat de unt şi pune-le o jumătate de oră în lapte. Untează o cratiţă. Presară peste rondele şvaiţer sau parmezan ras. Rondelele, aşezate câte două, una peste alta, pune-le să se coacă la cuptor, domol.

Macaroane la cratiţă

Aruncă macaroane în apă fierbinte şi sărată. Domoleşte focul şi lasă să fiarbă 15 minute. Scoate-le, scuturate de câteva ori, într-o strecurătoare, presărându-le cu pesmet şi cu şvaiţer ras. înfierbântă o bucată de unt în cratiţă, pune macaroanele; când s-au aurit pe o parte, întoarce-le spre a se rumeni şi pe cealaltă. Totul va forma o galetă rotundă. Presară sare.