Se aleg căpşunile de codiţe, se spală şi se scurg bine pe o sită. Se pun într-un castron, un strat de căpşuni, unul de zahăr, şi anume la 1 kg de căpşuni se pune 1/2 kg de zahăr tos sau pisat şi zeama de la o jumătate de lămâie. Se lasă să stea aşa, la Ioc răcoros până a doua zi. Se pun cu totul în tingirea de dulceaţă bine cositorită, se ţine puţin pe foc moale până se topeşte tot zahărul, se dă apoi pe foc mai iute, şi se lasă să fiarbă mestecând mereu cu o lopăţică de lemn, ca să nu se prindă pe fund. Se încearcă de gata punând puţin pe o farfurioară. Dacă, după ce s-a răcit, e destul de legată, se dă deoparte. Se acopere cu un şervet ud şi se lasă să se mai răcorească puţin, dar nu de tot. Borcanele, fie de pământ sau de sticlă, bine spălate cu apă fierbinte şi cu sodă se limpezesc, se şterg, se mai usucă în gura cuptorului şi, cât sunt calde încă, se toarnă marmelada în ele. Se acopăr iarăşi cu şervetul până se răcoresc de tot. Se leagă bine cu hârtie pergament.
Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti