Se aleg portocale mari, cu coaja groasă. Se spală şi se şterg. Se pune o oală cu apă Ia foc, în care să poată încăpea portocalele în voie. Când apa clocoteşte bine, se dă drumul portocalelor şi se lasă să fiarbă în clocote mari, până se moaie coaja. Se scot şi se pun într-un vas cu apă rece. Se Iasă aşa 24 de ore. Se taie apoi in patru, se îndepărtează sâmburii şi filamentul alb din mijloc, şi fiecare sfert se taie, transversal, în felii subţiri ca fideaua, cu coajă cu tot. Se pune în tingirea de dulceaţă zahăr în cantitate egală cu greutatea portocalelor, turnând la 1 kg. de zahăr 2 pahare de apă. După ce s-a topit zahărul, se mai lasă să dea vreo două clocote, se spumueşte şi se pun în acest sirop portocalele. Se lasă să fiarbă pe foc potrivit, până se leagă. Aceasta se încearcă punând puţină marmeladă pe o farfurioară. Se desparte cu lingura în două, formând o cărare. Dacă nu se uneşte la loc, marmelada e destul de legată. Se pune de caldă in borcane şi după ce s-au răcit, se leagă cu hârtie pergament.
Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti