Se trece de 3 ori prin maşina de tocat 1 kg. de carne de vacă de la gât cu 200 gr. de grăsime de vacă. Se sărează cât trebuie şi se Iasă să stea 2—3 ore la gheaţă. Se adaugă un praf de piper, puţin chimion şi enibahar pisate fin şi un vârf de cuţit de bicarbonat. Se face deoparte un mujdeiu de usturoiu cu puţină zeamă de carne, se strecoară şi se adaugă în tocă-tură atât cât trebue. Se pune la maşina de tocat came tubul de tablă, care serveşte la umplut maţele pentru cârnaţi. Se dă tocătura încă odată prin maşină şi pe măsură ce iese cârnatul din tub îl tăiem de mărimea mititeilor. În lipsă de acest tub se iau cu lingura cantităţi egale din tocătura şi cu mâinile udate în apă, formăm cârnăciori cam de aceiaşi mărime, pe care îi aşezăm pe o scândură. Se frig Ia grătar, Ia foc iute. Cât se frig, ii ungem cu o pană cu zeamă de carne.
Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti