
10 cartofi potriviţi, 100 ml lapte, 20 ml ulei sau 1 lingură margarină, sare.
Cartofii se spală, se curăţă şi se pun la fiert în apa care clocoteşte. În oale obişnuite, tăiaţi felii pe lungime, fierb în 20 minute; în oala sub presiune, fierb în 5 minute.
Când sunt fierţi, îi scurgem de zeamă (pe care nu o aruncăm nicidecum, putem pregăti o supă bună din ea), îi aşezăm într-un castron şi îi pasăm cu dispozitivul pentru pasat cartofi, adăugând grăsimea, sarea şi laptele. La nevoie, mai adăugăm puţin din zeama lor.
Toate aceste operaţii se execută foarte repede, când cartofii sunt fierbinţi, altfel piureul nu iese bun.
Este bine ca salatele, chifteluţele sau orice alt fel de mâncare alături de care îl servim să fie gata, pentru că piureul de cartofi este bun doar cald.
Este o mâncare foarte gustoasă, la îndemâna noastră în toate Perioadele anului, mult iubită de copii, care se poate consuma chiar şi numai cu o salata alături.
Reţete pentru familia noastră, Elena Opriţa