
Ingrediente
1,5 kg cartofi, 150 ml lapte, 30 ml ulei sau 100 g unt sare.
Mod de preparare
Cartofii se curăţă, se spală bine, se taie cubuleţe mari şi se pun la fiert în apă clocotită cu sare. Când sunt fierţi, se scurg de zeamă, se pun într-un bol mai mare şi se mixează, adăugând laptele, untul şi eventual puţină zeamă, dacă mai este nevoie. Piureul astfel obţinut este foarte bun şi se poate servi cu garnitură de friptură de gluten, se serveşte doar cald cu salată de crudităţi.
Friptură de gluten
Ingrediente
1/4 cană nucă măcinată, 1/2 cană făină de ovăz, 1/4 cana făină, 1 1/2 cană făină de gluten, 1 lingură vegeta, 25 grame de drojdie, 250 ml apă călduţă.
Mod de preparare
Se amestecă toate ingredientele, apoi se adaugă o cană de apă şi se încorporează rapid. Rezultă un aluat neomogen care se modelează în formă de sul şi se taie felii subţiri, de un deget.
între timp, se prepară următorul sos, în care se pun la fiert sau la cuptor feliile de gluten: 1-2 cepe mari, 1 frunză de dafin/ 1 căpăţână de usturoi, 1-2 pacheţele de drojdie (50 g facultativ)/ 1/4-1/2 cană de ulei (sau mai puţin), mirodenii, ca boia de ardei dulce, sau puţin bulion pentru culoare. Se mai poate folosi ienibahar, cimbru, coriandru, maghiran sau condimente asortate si 4-5 căni de apă. Se potriveşte de sare la sfârşit, înainte de a-l lua de pe foc, pentru că sosul devine foarte concentrat şi scade mult. Glutenul se fierbe aproximativ o oră.
Rețete culinare pentru fiecare zi, Elena Iacob