Ingrediente:
pentru 2 tăvi aveţi nevoie de:
-4 kg mere (de preferat creţeşti)
-1 plic scorţişoară
-1 pahar zahăr(dacă merele nu sunt suficient de dulci)
-1 fiolă de esenţă de rom Ruff (este mai concentrată)
-2 plicuri praf de copt stins în oţet
-1 kg făină
-2,5 căni de borş
-2,5 căni ulei
-1 plic de zahăr pudră cu aromă de vanilie
-1 praf de sare.
Mod de preparare:
Merele se curăţă de coajă şi se rad mare, după care se pun într-o cratiţă la călit, iar dacă nu sunt suficient de dulci se adaugă şi paharul de zahăr, se amestecă să nu se lipească. După ce au scăzut puţin, se adaugă scorţişoară şi romul; se dă de pe foc. Cuptorul se aprinde şi se lasă la încins, timp în care se prepară aluatul pentru foi: într-un bol se toarnă borşul şi uleiul, sarea praful de copt şi făina în ploaie, cât încape până se obţine o cocă potrivit de tare. Aceasta se împarte în 4, şi se întinde câte o foaie de aproximativ 2 cm grosime care să depăşească dimensiunile tăvii cu puţin. Aceasta se pune în tava unsa şi tapetată, turnăm o parte din compoziţia de mere, şi urmează altă foaie la fel de mare ca prima.
La margini se prind foile şi se rulează în interiorul tăvii. Se unge cu ulei foaia de deasupra şi se dă la cuptor până ce se rumeneşte. După aceea, se presară zahăr pudră şi se lasă să se racească, apoi se îndepărtează marginile din coca şi este gata de servire.
Reţete de post