Ingrediente pentru Plăcintă:
1 kg făină,
maia cât o nucă
un pic oțet,
un pic de sare iar
apă 0,300 gr.
Plăcintă – Mod de preparare:
După frământare se pun și 0,100 g de ulei, se porționează în 8 părți. Se întinde fiecare porție, se stropește cu puțin ulei sau margarină și se pune umplutura. Se rulează sau se încrețește. Tava se unge cu untură sau margarină și se pune la copt cu 2 ouă bătute, cu 0,200 gr. smântână sau lapte. Se pune la copt 1 oră.
Ingrediente:
Pentru aluat:
600 g făină
2 linguri ulei
1 lingura oțet
1 pahar apă caldă
1 ou
1/2 linguriță sare
200 g unt pentru foi
Pentru umplutură :
500 g brânză de vaci
2-3 ouă
2 linguri zahăr cu vanilie
coaja de lămâie
50 g stafide
4 lingurițe griș
1 pahar lapte
puțină sare
Pentru aluatul placintei :
Se pune făină într-un castron și se face la mijloc o adâncitură în care se toarnă ulei, oțet, apă, ouă și sare. Se aduce făina câte puțin spre mijloc cu vârful unei linguri de lemn până se formează aluatul;
Apoi se trece coca pe scândură de aluat presărată cu făină și se frământă cu mâna, bătând bine aluatul de masă;
Când este gata (coca tăiată cu un cuțit face bășicuțe), se împarte în 10 bucăți egale, se unge fiecare bucată cu puțin ulei, se așează pe o scândură presărată cu făină și se acoperă toate cu o cratiță mare, încălzită. Se lasă să se odihnească 30 minute;
Se ia apoi fiecare bucată de aluat și se întinde întâi cu sucitorul, apoi din mâini pe tava bine unsă, să iasă o foaie subțire, cu grijă să nu se rupă, iar marginile foii să cadă peste pereții tăvii;
Se stropește bine cu unt și se întinde la fel a doua foaie. Se întind astfel 5 foi, unse bine cu unt, apoi se pune umplutura pe toată suprafața, iar peste umplutură se întind celelalte 5 foi;
Se unge cu unt ultima foaie, se apasă pe marginile tăvii cu degetul ca să nu se lipească foile și se taie partea care atârnă peste pereții tăvii. Se coace la foc iute 1 oră.
Pentru umplutură:
Se trece brânza de vacă prin sită, se amestecă cu ouăle; zahărul pisat cu vanilie, stafidele curățate, coaja de lămâie, puțin griș fiert în lapte și răcit, sare. Plăcintă este gata.