Ingrediente
♦ 1 kg rahat (de preferinţă de cacao)
♦ 200 g margarină vegetală
♦ 250 g nuci tocate mărunt
♦ 1 lingură stafide
♦ 3-4 linguri de vişine din dulceaţă (ori cireşe amare, caise verzi, coacăze,afine, sau câte o lingură din fiecare)
♦ 1 linguriţă scorţişoară măcinată
♦ 2-3 linguriţe cacao
♦ 2 linguri zahăr pudră
Preparare
Se taie rahatul bucăţele mici şi se pune pe marginea plitei, la foc mic, într-o cratiţă. Cât timp se înmoaie, se freacă margarina spumă. Când rahatul a început „să se lase”, se mai omogenizează puţin frecându-l cu o lingură de lemn, se trage de pe foc, se pun margarina, nucile, stafidele, boabele de dulceaţă, fără nici un pic de zeamă, scorţişoara şi se omogenizează perfect compoziţia. Se umezeşte, cu apă, o hârtie pergament, se toarnă în ea compoziţia, se modelează un „salam”, şi se lasă la rece până a doua zi. Cacaoa se amestecă cu zahărul pudră şi se pune într-un borcănel. înainte de a-l tăia şi a-l servi felii, salamul se scoate din hârtie şi se trece, bine, prin cacao cu zahăr.
Carte de bucate pentru zilele de post de Maica Lucia Nedelea, Gemma Press