Ingrediente
♦ 3 cartofi de mărime mijlocie
♦ 1 gulie
♦ 2 morcovi
♦ 1 ţelină mijlocie
♦ 300 g fasole păstăi
♦ 1 sfeclă roşie
♦ 100 g mazăre boabe (sau din conservă)
♦ 2 linguri pătrunjel, mărar, busuioc, tăiate fin şi amestecate –
♦ sare, după gust.
Sosul
♦ 2 cepe
♦ 2 ardei graşi
♦ 3 căţei usturoi
♦ 1 lingură untdelemn
♦ 3 linguriţe muştar
♦ 2 linguri oţet
♦ 4 linguri apă
Preparare
Se curăţă de coajă ţelina, gulia, morcovii, cartofii, se spală bine fasolea, mazărea, sfecla, şi totul se pune la fiert în apă cu sare. Când sunt gata se scurge apa, se curăţă de coajă sfecla şi cartofii, se taie felioare subţiri morcovii, gulia, ţelina, cartofii, se mărunţesc bine mazărea şi fasolea, şi se amestecă toate. Se presară 1 lingură din amestecul de busuioc, mărar, pătrunjel, se încorporează în salată. Se lasă totul să se îmbibe cu sosul bine cam 20 de minute. înainte de-a o servi presărăm deasupra şi cea de-a doua lingură de plante condimentare.
Sosul
Se prepară un sos din cepele, curăţate şi tocate mărunt, usturoiul, curăţat şi zdrobit bine, ardeii, spălaţi, fără cotoare şi seminţe, tăiaţi fideluţă, untdelemn, muştar, apă şi oţet.
Totul se amestecă bine şi se toarnă peste salată.
Carte de bucate pentru zilele de post de Maica Lucia Nedelea, Gemma Press