
Ingrediente
Pentru aluat: 400 g făină, 200 g unt, 25 g drojdie, 3 ouă, 100 ml apă, sare, 1 linguriţă miere. Pentru sirop: 200 g zahăr tos, 200 ml apă, mirodenii pentru umplutură: 300 g frişcă, 50 g caise confiate, gem de caise. Se pot întrebuinţa şi alte fructe confiate: mango, căpşune, ananas etc.
Mod de preparare
Făina se pune într-un castron mai mare. Se amestecă într-un pahar drojdia şi mierea până la dizolvare, apoi se completează cu apă călduţă – 100 ml. Ouăle se bat bine şi se încorporează în făină, apoi se adaugă restul ingredientelor şi se amestecă bine. Aluatul trebuie să fie moale si se lasă să crească la cald. Formele speciale de savarină se ung cu unt, se presară cu pesmet şi se umplu pe jumătate cu aluatul preparat înainte, apoi se lasă să crească până ce coca se ridică la gura formei. Se introduc în cuptorul încălzit, la foc potrivit, şi se coc până ce se rumenesc. Savarina coaptă se lasă să se răcească în formă. Savarinei i se taie pojghiţa întărită de deasupra şi se însiropează. Se răstoarnă apoi savarina pe farfurie se unge cu gem deasupra, iar golul din mijloc se umple cu frişcă. Se garniseşte cu fructe confiate şi cu frişca.
Rețete culinare pentru fiecare zi, Elena Iacob