Ingrediente
♦ 1 kg afine
♦ 1 kg zahăr tos
♦ 500 ml apă
♦ 1 plic zahăr vanilat
Preparare
Afinele se curăţă de frunze, iarbă şi codiţe, se spală în mai multe etape, se pun într-un vas emailat cu 500 ml apă şi se lasă să fiarbă. Când fructele încep a plesni, se trage vasul de pe foc, se lasă să se răcească. Fructele fierte se pasează printr-o sită fină şi sucul obţinut, după ce pasta şi-a lăsat toată zeama, se lasă să se limpezească până a doua zi. Sucul decantat se fierbe, împreună cu zahărul, la foc mic. Se adaugă zahăr vanilat şi se fierbe mai bine de un sfert de oră. Se răceşte, se toarnă în sticle, iar sticlele se leagă la gură cu celofan. Se păstrează în cămară sau pivniţă. Sucul de afine are un efect uşor constipant.
Carte de bucate pentru zilele de post de Maica Lucia Nedelea, Gemma Press