
Ingrediente:
3 l apă, 1 kg carne de vită cu os sau sita, 1 morcov, 1 pătrunjel, 1 ţelina mică, 1 ceapă, 2-3 roşii, câteva boabe de piper, sare, pătrunjel verde. Pentru găluşte: 1 ou, 2 linguri griș, sare
Mod de preparare:
Carnea se spală, se curăţa de pielite şi se pune cu apă rece la fiert, pe foc moale. Când se ridică spumă, se adună cu lingura specială. Se mai toarnă o ceaşcă de apă rece şi puţină sare, ca să se adune toată spumă deasupra şi supa să iasă limpede. Se spumeste până când zeama devine limpede, după care se acoperă oală cu un capac şi se continua fierberea, tot la foc potrivit, cam două ore. Se adaugă apoi zarzavaturile curăţate şi bine spălate. Când zarzavaturile
sunt aproape fierte se adauga roşiile, 3-4 boabe de piper şi se continua fierberea. După ce carnea şi zarzavatul sunt suficient de fierte, se trage oală de pe foc, se lasa să se limpezească supa, apoi se ia o jumătate într-o cratiţă în care se vor fierbe găluştele. Se pune oul într-o farfurie adâncă, se bate bine cu o furculiţă, se adaugă un praf de sare şi se toarnă grisul în ploaie mestecând mereu până se obţine o pastă puţin consistentă. Când supa din cratiţă clocoteşte se ia cu o linguriţă, înmuiată în apă, câte puţin din pasta şi i se dă drumul în supă. Dacă găluştele se desfac se mai adaugă puţin griș. După ce au fost puse toate găluştele se lasa să fiarbă cca 20 minute. Se încearcă dacă sunt fierte, tăind o găluşcă în două. Dacă în mijloc sunt fierte, se scot găluştele într-un castron, se strecoară supa peste ele, se adauga şi restul de supă, se presara cu pătrunjel verde şi se serveşte fierbinte.