6 ouă, 150 g zahăr, 75 g făină, 50 g cacao, unt pentru uns forma. Cremă de ciocolată: 1/2 l lapte, 1/2 baton vanilie sau 2 pacheţele de zahăr vanilat, 4 ouă, 175 g zahăr, 80 g făină, în plus 1 lingură de cacao sau 100 g ciocolată rasă.
Se bat într-un căzănel ouăle întregi cu zahărul până ce volumul lor creşte simţitor. Se bat apoi alternativ pe maşină şi la rece, de trei ori. Se adaugă făina proaspăt cernută, amestecată cu cacao. Se coace la foc mic, într-o formă unsă cu unt şi presărată cu făină. După ce s-a răcit, se taie în trei felii egal de groase. Se stropesc feliile cu sirop amestecat cu puţin rom. Între felii se pune cremă de ciocolată. Se glasează cu ciocolată, iar deasupra se decorează cu fructe zaharisite sau cu puţină cremă turnată prin cornet.
Crema de ciocolată: Aceleaşi cantităţi ca pentru „Crema de vanilie”: 1/2 l lapte, 1/2 baton vanilie sau 2 pacheţele de zahăr vanilat, 4 ouă, 175 g zahăr, 80 g făină, în plus 1 lingură de cacao sau 100 g ciocolată rasă.
Se procedează la fel ca pentru crema de vanilie: Se pune o bucată de ciocolată (100 g ciocolată rasă sau 1 lingură de cacao) într-o cratiţă cu laptele clocotit. Se acoperă şi se lasă să stea astfel un sfert de oră, ca să se parfumeze laptele. Se freacă bine într-un castron ouăle întregi cu zahărul şi făina şi se toarnă laptele fierbinte, câte puţin, amestecând continuu cu lingura de lemn. Se pune apoi pe maşină la foc potrivit, amestecând mereu, pentru a nu se prinde crema pe fund. Când începe să fiarbă, se freacă repede şi viguros, ca să se desfacă toţi cocoloşii şi se dă la o parte bătând încă câtva timp crema cu o furculiţă.
Se întrebuinţează la plăcintă cu cremă, prăjituri cu cremă etc. Dacă atunci când este pe foc se observă că crema devine grunzuroasă, se dă repede la o parte şi se aşază cratiţa cu fundul în apă rece, adăugând şi înăuntru o lingură de apă rece. Se bate apoi bine cu lingura sau cu telul, până ce dispar grunjii. Se poate înlocui vanilia cu coajă rasă de lămâie sau de portocală. Aceasta se pune la început în lapte, care apoi se strecoară înainte de întrebuinţare.
Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti