
Ingrediente
♦ 500 g fasole boabe
♦ 3 cepe de mărime potrivită
♦ 250 ml untdelemn
♦ 5 căţei usturoi
♦ 1 morcov
♦ 1 păstârnac
♦ 1 linguriţă paste de tomate
♦ 1 linguriţă supă concentrată de legume (sau supă de zarzavat) (500 ml)
♦ sare, după gust
Preparare
Fasolea se alege, se spală şi se pune la înmuiat, 4-6 ore, în apă rece. Apoi se scurge apa, se curăţă morcovul, păstârnacul, o ceapă şi, împreună cu fasolea, se pun la fiert în apă cu sare. Se lasă la foc mic timp de două ore. Apoi se adaugă supa de legume concentrată şi se mai fierb 10-15 minute. Fasolea cu zarzavaturile se trec prin sită sau se mărunţesc în mixerul de bucătărie. Se adaugă usturoiul zdrobit, 2 linguri de untdelemn, sare, după gust, se freacă bine. Separat se curăţă celelalte 2 cepe, se taie mărunt şi se călesc în untdelemn încins. Se adaugă pastă de tomate şi puţină zeamă de la supă. Se toarnă peste fasolea preparată anterior.
Carte de bucate pentru zilele de post de Maica Lucia Nedelea, Gemma Press