Ingrediente
♦ 8 ardei graşi
♦ 2 vinete
♦ 2 cepe potrivite
♦ 1 ceaşcă orez
♦ 5 linguri untdelemn
♦ 2 roşii potrivite și 1 lingură pătrunjel verde tocat
♦ 1 lingură faină
♦ 1 lingură margarină vegetală
♦ 1 linguriţă zeamă de lămâie
♦ zahăr, după gust
♦ sare, după gust
♦ piper, după gust
Preparare
Ardeii se spală şi li se scot cotoarele şi seminţele. Orezul se spală bine şi se scurge de apă. Vinetele se curăţă de coajă, se taie codiţele, se taie în cuburi mici, se sărează, se lasă să stea o jumătate de oră. Cepele se curăţă şi se taie mărunt. Într-o cratiţă se pune untdelemnul (3 linguri), se încinge, se adaugă ceapa, vinetele stoarse de zeamă şi orezul, se amestecă toate şi se călesc bine. Se curăţă o roşie de coajă, se taie în bucăţi mici, se adaugă la compoziţia de mai sus, se presară pătrunjelul verde tocat, se amestecă. Se fierbe totul înăbuşit. Cu acest amestec se umplu ardeii care se aranjează frumos într-o cratiţă bine unsă.
Din 2 linguri untdelemn şi făină se prepară un rântaş, deschis la culoare, se stinge cu apă şi se toarnă peste ardeii umpluţi. Se curăţă şi cealaltă roşie, se taie felii, se pune între ardei. Se acoperă vasul şi se ţine la cuptor, la foc potrivit.
Dintr-o lingură margarină, zahăr, piper, sare şi zeamă de lămâie se prepară un sos care se toarnă deasupra ardeilor, încă fierbinţi.
Carte de bucate pentru zilele de post de Maica Lucia Nedelea, Gemma Press