Ardei umpluţi, Dovlecei umpluţi, Țelina umplută, Musaca, Rinichi copţi

Ardei umpluţi, Dovlecei umpluţi, Țelina umplută, Musaca, Rinichi copţi

Ardei umpluţi

Faci tocătura din came de vacă, ceapă prăjită, orez, ouă (cantităţile sunt la discreţie). Ardeiul, după ce l-ai scobit, îl opăreşti şi-l umpli cu tocătură. În cratiţă îl aşezi cu zeamă de came, un pahar de vin alb, pătlăgele roşii vara, dar bulion, iama, sau pătlăgele conservate fără pieliţă şi seminţe, ceapă rumenită rasă şi trecută prin sită, sare, piper, pătrunjel tocat, începe să fiarbă cu măsură, apoi sfârşeşte la cuptor.

Dovlecei umpluţi

Tocătura, ca şi pentru ardei, întocmai. îi rumeneşti în unt după ce i-ai umplut şi aşezat în cratiţă. Adaugi zeamă de came, puţin vin alb, ceapă rumenită rasă, sare. Lasă să fiarbă până ce va fi mâncarea gata. Înainte de a da la masă, amesteci în sos smântână. Ţii câteva minute pe foc, spre a se înfierbânta, dar să nu mai fiarbă. În loc de smântână poţi pune lapte covăsit.

Țelina umplută

Ţelina o cureţi, o speli, o scobeşti. Tocătura o faci ca şi pe cea pentru dovlecei. După ce ai umplut-o, rumeneşti ţelina în unt, o aşezi în cratiţă cu zeamă de carne, puţin vin, ceapă rumenită, rasă şi trecută prin sită, pătlăgele roşii fără pieliţă şi seminţe, pătrunjel tocat, sare şi piper, începe să fiarbă pe maşină şi sfârşeşte la cuptor.

Musaca

Pătlăgelele le tai felii lungi, le pui puţin în apă rece, le scoţi, le ştergi şi le prăjeşti în unt. Toci came de vacă, de viţel sau de pasăre; pui în tocătură ceapă prăjită, sare, piper, pătrunjel tocat şi, după ce s-a răcit, adaugi un ou. In cratiţă aşezi un rând de pătlăgele, un rând de tocătură şi tot aşa alternezi până la sfârşit. Ultimul rând să fie de pătlăgele. Umpli cu zeamă de came, iar deasupra pui un strat de pătlăgele roşii fără pieliţă şi seminţe. Fierbe şi coace în cuptor.

Se poate face, în loc de pătlăgele roşii, şi cu dovlecei, cu ţelina şi cu cartofi.

Rinichi copţi

Pune rinichiul timp de cinci minute în apă fierbinte şi sărată, pentru ca să-i scoţi gustul neplăcut. Apoi îl pui într-o cratiţă cu unt fierbinte, ca să se coacă. Stropeşte-l, din timp în timp, cu untul din cratiţă.