Ingrediente
♦ 3-6 batoane proaspete
♦ 3-4 ciuperci mărişoare
♦ 3 căţei de usturoi
♦ 1 legătură mărar tocat mărunt
♦ 1-2 cartofi mari
♦ condimente pentru friptură (ori cimbru, busuioc, rozmarin, uscate şi râşnite, cam 1 lingură)
♦ 2-3 linguri margarină vegetală.
Preparare
Ciupercile se spală, se fierb bine, se scot, se scurg, se şterg într-o cârpă şi se toacă mărunt-mărunt. Usturoiul se curăţă şi se zdrobeşte tip pastă. Cartofii se curăţă de coajă, se fierb în apă cu sare, se scurg apoi bine de apă, se pasează tip pireu. Se taie fiecare baton, în funcţie de cât sunt de mari, în 4-5-8 bucăţi, nu mai mari de 4-5 cm lungime. Se scoate miezul, se pune în apă, se scoate, se stoarce bine. Tocătura de ciuperci, pasta de usturoi, pireul de cartofi, mărarul tocat, margarina şi câte condimente vreţi, se pun toate într-un castron şi se freacă zdravăn, ori se trec prin mixer. Se umplu bucăţelele de batoane, aşa încât umplutura să nu depăşească capetele batonaşului. Înainte cu un sfert de oră de-a le servi la masă se bagă la cuptor.
Carte de bucate pentru zilele de post de Maica Lucia Nedelea, Gemma Press