E o băutură răcoritoare, foarte apreciată vara. Două condiţii trebuesc neapărat observate : Să fie servită foarte rece, iar materialul întrebuinţat să fie de prima calitate. E de preferat să se facă dintr-un singur fruct odată, nu amestecate şi nu prea dulce.
De ananas. Se taie feliile dintr-un compot de ananas cam de 1 kg în cuburi de mărime potrivită. (Ar fi de preferat ananas proaspăt, care se curăţă întâi şi apoi se taie bucăţi). Deasupra se toarnă 100 g de rom sau coniac de bună calitate. Deoparte se ţin la ghiaţă 3 litri de vin dulce, ca Riesling sau altul, zeama dela compotul de ananas şi când dorim ca această băutură să fie foarte fină şi o sticlă de şampanie.
În momentul când servim, se pune ananasul în vasul special pentru bowle, turnând peste el zeama, vinul, şampania, 100 g de cointreau sau curacao şi zahăr după plăcere. Se amestecă uşor şi se serveşte în pahare,
De portocale. Se curăţă 5—6 portocale de coajă şi de pieliţele albe. Se taie fiecare felie în 3—4 bucăţi, scoţând sâmburii. Se presară deasupra 3—4 linguri de zahăr pisat, ae toarnă 100 g de rom sau coniac şi se ţine câteva ore la ghiaţă, să macereze. În momentul când servim, se pregăteşte ca şi bowle de ananas.
De fragi sau căpşuni.Se spală uşor într-o apă 1 kg de fragi sau căpşuni, se scurg de apă, se presară cu 3—4 linguri de zahăr pisat şi se dau la rece. În momentul când servim se adaugă 2 litri de vin dulce, o sticlă de şampanie, 100 g cointreau şi 100 g de rom sau coniac, toate bine răcite la ghiaţă, şi zahăr după plac.
Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti