Ingrediente
2 kg praz, 500 g brânză dulce, 50 g brânză telemea, 150 g unt, 4 ouă, 5 linguri de gris, 150 g smântână degresată, 1 lingură vegeta, sare, 1 lingură pesmet, 2 legături pătrunjel, mărar.
Mod de preparare
Prazul se curăţă se spală şi se taie rondele de 1-1,5 cm. Se pune la înăbuşit într-o cratiţă cu o parte din unt (se poate folosi şi ulei). Se acoperă cratiţa şi, din când în când, se amestecă până ce prazul este suficient de bine înăbuşit, după care se opreşte focul şi se pune la o parte să se răcească. într-un castron, se pun gălbenuşurile cu puţină sare şi se bat bine, se adaugă smântână, prazul înăbuşit, 5 linguri de gris, brânza dulce şi verdeaţa tocată fin. Se amestecă bine, apoi se adaugă în compoziţie albuşurile bătute spumă. Se aşază totul într-o tavă sau într-un vas de Jena, uns cu unt şi presărat cu pesmet. Se netezeşte compoziţia, se garniseşte cu brânză telemea rasă şi se introduce vasul în cuptor. Se coace până se rumeneşte.
Rețete culinare pentru fiecare zi, Elena Iacob