Ingrediente
♦ 4 ardei graşi
♦ 1 vânata
♦ 2 roşii
♦ 2 căţei usturoi
♦ 4 linguri untdelemn
♦ zeama de la o jumătate lămâie
♦ sare, după gust
♦ piper, după gust
♦ 6-8 chifle.
Preparare
Ardeii se spală bine, se şterg cu o cârpă curată. La fel se procedează şi cu vânătă. Se pun pe plita încinsă, se coc pe toate părţile. Apoi se bagă în apă rece, se scot şi ardeilor li se curăţă pieliţele, li se taie codiţele, li se scot cotoarele şi seminţele. Se curăţă coaja la vânătă. Roşiile, curăţate de coajă, ardeii copţi, vânătă, toate se taie în bucăţele mici. Untdelemnul se pune la încins într-o cratiţă potrivită ca mărime, se toarnă în el roşiile, ardeii, vânătă şi se fierb înăbuşit, la foc mic, până ce zeama scade complet. Apoi se taie mărunt usturoiul, se adaugă peste legume, se pun sare, piper şi zeama de lămâie. Chiflele se crapă pe jumătate (nu se taie în două jumătăţi), li se scoate o parte din miez (atât cât se poate) şi, în locul lui, se bagă în interior amestecul de ardei, vinete şi roşii. Se pun la cuptor şi se lasă 5 minute. Se servesc calde. Pot fi utilizate şi ca un fel de mâncare.
Carte de bucate pentru zilele de post de Maica Lucia Nedelea, Gemma Press