
Ingrediente:
Aluatul:800gr.faină;100gr.margarină;50gr.ulei;150gr.zahăr;40gr.drojdie;500ml.lapte;4 gălbenuşuri;1 lingura gris;1 linguriţă rasă de sare. Umplutură de nucă:500gr.nucă măcinată; 150gr.apă; 250gr.zahăr; 100gr.rom Umplutură de mac:500grmac măcinat;250 gr.zahăr;200gr.apă;1 linguriţă coajă de lămâie rasă.
Mod de preparare:
Se pune drojdia şi o linguriţă de zahăr în jumătate de pahar de lapte călduţ. Se amestecă și se pune deoparte să crească. Se cerne făina într-un vas adânc. Peste ea se toarnă drojdia crescută şi se amestecă. Se topeşte margarina împreună cu uleiul şi se amestecă cu făină. Se adăugă gălbenuşurile frecate cu sarea, zahărul , grisul şi la sfârşit se adăugă laptele călduţ amestecând tot timpul ca să nu se facă cocoloaşe. Se frământă şi se bate până apar bule de aer. Aluatul se presara cu făină, se acoperă cu un şervet şi se pune deoparte să crească. Prepararea umpluturii de nucă: Se pune la fiert apă şi zahărul. Când fierbe se adăugă nucă măcinată şi se fierbe puţin .Se stinge focul şi se adăugă romul. Se lasa să se răcorească. Prepararea umpluturii de mac se face la fel ca cea de nucă cu deosebirea că în loc de rom se pune coajă de lămâie rasă. Prepararea cozonacului: Se pune multă făină pe masa de lucru,iar mâinile se vor da prin faina tot timpul. Aluatul crescut se răstoarnă pe masă, se împarte în două. O jumătate se întinde cu mâna de mărimea tipsiei, peste ea se întinde umplutură de nucă ,se rulează şi cu grijă se pune în tipsia bine unsă. La fel se procedează cu cealaltă jumătate care se umple cu mac. Se ung cozonacii cu gălbenuş de ou , se mai lasa să crească în tipsie cca.10 min. se pun apoi în cuptorul încălzit în prealabil. Se coace la temperatura de 180-200 grade cca. 45 -6o
min. Se scot când sunt rumeni.Se scot calzi din tipsie şi se pudrează cu zahăr când sunt reci.