Cozonaci moldoveneşti, Plum-Kekes, Minciunile

Cozonaci moldoveneşti

1 kg făină de grâu, ½ kg. lapte dulce, 25 gr. drojdie, 8 ouă, 250 gr. zahăr pisat fin cu vanilie, 250 gr. unt proaspăt, coaje de portocală rasă, o linguriţă de rom şi puţin untdelemn pentru înfrăgezit, 100 gr. stafide roşii.

Se face maiaua de drojdie, 2 linguri de făină şi puţin lapte cald. Se lasă să se dospească o oră, apoi începem să-l frământăm. Dacă este puţină cantitate se poate bate şi cu lingura, adăugând gălbenuşurile, din albuş făcut spumă, zahărul, laptele, coaja de portocale, puţin rom şi untdelemn şi batem o oră până ce se face băşici, apoi punem şi cantitatea de unt ce o avem puţin câte puţin; apoi lăsăm să crească la un loc cald. După 2 ore îl aşezăm în forme. Când a crescut şi în forme, îi ungem pe deasupra cu gălbenuş de ouă şi presărăm puţin zahăr pisat mare şi câteva felii de migdale.

Plum-Kekes

Ia 2 ouă, 50 gr. făină, 50 gr. zahăr pisat fin, 25 gr. stafide, 25 gr. nuci, 25 gr. migdale, fructe, un vârf de cuţit de bicarbonat, puţină coajă de lămâie.

Se freacă gălbenuşurile cu zahărul pisat cel puţin 3/4 oră apoi se bate bine albuşul şi se adaugă având grija să se amestece uşor, apoi punem făină în care punem şi bicarbonatul câte puţin până se termină. În urmă adăugam stafidele, migdalele, fructele, coajă de lămâie, toate întregi le amestecăm uşor, apoi le răstumăm într-o formă lungăreaţă unsă cu puţin unt şi presărat cu puţină făină. Apoi o punem la copt la un foc bun.

Minciunile

Compoziţia: 70 gr. unt, 1/8 litru. smântână, 3 gălbenuşuri de ouă, 50 gr. zahăr, 1 lingură de rom, puţină sare, 100 gr. făină, puţină vanilie.

Preparaţia: Din toate se face un aluat. Aceasta se întinde şi se taie în pătrăţele, se taie cu rotiţă dinţată, în fâşii, Se are grijă să se lase 2 cm la margine ca numai mijlocul să fie zdrenţuit. Cu o lingură dreaptă se apucă aceste pătrăţele şi se aruncă în unt sau în untură colcotită. După aceasta se pune pe o hârtie de mătasă ca să nu rămână grase. Se presară cu zahăr şi se servesc de preferinţă fierbinţi.

Apoi într-o hârtie, de două ori mai mare ca cotleta, şi pe care ai uns-o cu unt, presări pătrunjel tocat. Pui cotleta, pui deasupra alt rând de pătrunjel, închizi bine hârtia şi frigi la grătar.

Serveşti în hârtie.

Frosa Maior M. D. Mihailidi