Budincă de parmezan și papanaşi de branză de vaci (fierţi)

Se sfârşesc cu un fel mai puţin naţional şi mai puţin moldovenesc.

Iată pregătirea:

O jumătate lingură de unt se freacă bine cu 3 gălbenuşuri de ouă. Se adaugă jumătate de litru de smântână, spuma dela 3 albuşuri, sare şi pesmet. Aceasta, ca să iasă un aluat mai moale ca acel ce se prepară pentru găluşte. Se aşează această compoziţie într-un şervet uns cu unt şi legat bine. Se pune într-o oală cu apă colcotită şi se fierbe 3/4 de oră.

Se dezleagă, se aşează pe farfurie şi se toarnă deasupra puţin unt proaspăt topit şi destul permezan ras.

 

Papanaşi de branză de vaci (Fierţi)

1 boţ de brânză de vacă, 2 ouă, 3 linguri de făină, sare, coajă de lămâie rasă, 70 gr. unt proaspăt, pesmet.

Se amestecă bine boţul de brânză cu ouăle, pici puţină sare, apoi coaja de lămâie. Când simt bine frământate se adaugă şi făină, apoi într-un vas cu apă fiartă se pune câte o jumătate de lingură din conţinutul de mai sus — până se termină toată cantitatea. Se acoperă cu capacul. Se fierbe bine şi când sunt crescuţi îi scoatem cu o lingură găurită într-o farfurie şi presărăm pesmet prăjit în unt. Se pot servi şi cu zahăr pisat.

Pentru papanaşi prăjiţi se pun la fel cantităţi, dar îi prăjim în unt încins şi presărăm zahăr pisat când sunt fierbinţi şi se prăjesc cu câteva minute înainte de a-i servi la masă.