Ingrediente
♦ 400 g fasole verde
♦ 2 linguri margarină vegetală
♦ 2 cepe rotunde
♦ 1 morcov
♦ 1 rădăcină păstârnac
♦ 1 lingură pătrunjel verde tocat
♦ 2 linguri făină
♦ 3 felii de pâine (eventual)
♦ 1 lingură untdelemn (eventual)
♦ sare, după gust
♦ piper, după gust
Preparare
Fasolea se curăţă de capete şi aţe, se spală bine, se pune la fiert în 2 litri de apă rece. Se curăţă morcovul, păstârnacul, ceapa şi se pun la fiert deodată cu fasolea. Când au dat în clocot, se pune sare, după gust. După ce au fiert, se strecoară şi zarzavatul şi fasolea, se trec printr-o sită, se pasează.
Separat, se încălzeşte margarina, se adaugă făina, se lasă să se rumenească, se stinge cu puţină zeamă de la supă şi se lasă să dea în clocot. Se toarnă apoi în oala cu cremă de fasole şi zarzavat şi se lasă totul să fiarbă încă 10 minute. La sfârşit se pun piperul şi pătrunjelul tocat mărunt. Se poate servi împreună cu crutoane: feliile de pâine se taie în cubuleţe mici şi se prăjesc puţin în untdelemn.
Carte de bucate pentru zilele de post de Maica Lucia Nedelea, Gemma Press