(8 porţii)
-1 litru lapte
-1 pachet zahăr vanilat
– 1 pahar zahăr.
În cratiţa în care se va da la cuptor crema de zahăr ars se pune 1 lingură de zahăr care se caramelizează (se pune cratiţa pe foc, Ia foc mic, amestecându-se continuu, pentru a se întinde pe tot fundul cratiţei). Când face spumă, se dă cratiţa Ia o parte de pe foc şi se întinde caramelul format şi pe pereţii cratiţei, atât cât este cu putinţă. Separat, într-un castron, se bat bine ouăle cu zahărul şi zahărul vanilat, apoi se adaugă treptat şi laptele. Compoziţia aceasta se toarnă în cratiţă cu zahărul caramelizat.
Cratiţa se dă la cuptor, la foc mijlociu, punându-se într-o altă cratiţă cu apă fierbinte (se aleg cratiţele în aşa fel, încât cratiţa cu cremă să se aşeze perfect, sprijinită de mânere peste cealaltă cratiţă cu apă, apa din cratiţa de dedesubt trebuind să fie cam cu 5 cm mai jos de marginea de sus a cratiţei). Dacă apa scade pe parcurs, se completează, tot cu apă fierbinte. Când este gata, după aprox. 1 oră, se deschide uşa cuptorului, se verifică dacă este gata (nu trebuie să fie lăptoasă, ci închegată), cratiţa se scoate din cuptor şi se lasă la răcit în cratiţa respectivă. După ce s-a răcit de tot, se dă la frigider în aceeaşi cratiţă penau a se închega şi mai bine. Se serveşte în cupe cu boabe de cireşe, vişine, stafide etc. deasupra (pot fi şi câteva boabe de fructe din compot).
Reţete pentru familia noastră, Elena Opriţa