
400 g fasole mare, 1 ceapă mare, sare, piper, maioneză din 2 ouă, sfeclă (gogoşari, castraveciori).
Se alege fasole mare, se spală, se moaie de cu seară în apă călduţă. A doua zi se scurge de apă şi se pune la fiert cu apă rece. După ce a dat un clocot, se schimbă apa (de această dată se pune apă călduţă). Se repetă operaţia de trei ori. În ultima apă schimbată, în care fasolea va termina fierberea, se adaugă sare. Când este gata, se lasă să se răcească în apa ei, apoi se scurge bine de toată zeama.
Se pune într-un castron, se adaugă puţin piper, o ceapă tăiată foarte mărunt şi sare. Se amestecă uşor cu maioneza şi se aşază pe farfuria de servit.
Se garniseşte cu sfeclă în oţet, gogoşari tăiaţi sau castraveciori.
Maria Deleanu, Carte de bucate