
Aluatul: 400 g cartofi, 100 g făină, 1 linguriţă ulei, 1/2 linguriţă sare, 1/2 linguriţă zahăr, prune câte se cer, 1 lingură pesmet, 1 lingură unt, zahăr.
Se face un aluat din cartofi fierţi, curăţiţi şi daţi prin maşină, cu făină, o linguriţă de ulei, sare şi zahăr. Se pun toate pe masa de aluat şi se frământă până se face un aluat ceva mai moale ca aluatul de tăiţei.Din el se face un cârnat gros de 2 — 3 degete, din care se taie bucăţele de 1 cm grosime. Acestea se întind cu mâna şi în fiecare se îmbracă o prună. Se rotunjesc între palime; când sunt toate gata, se fierb în apă clocotită, puţin sărată, dar la foc mic ca să nu se terciuiască. Se scurg. Se rumeneşte pesmetul într-o tigaie, se pun găluştele, se dau în acest pesmet şi se ţin până se usucă de apă. Se aşază pe farfurie, se toarnă unt topit deasupra şi se servesc cu zahăr pisat. După dorinţă, se poate scoate sâmburele, în locul lui punându-se o bucăţică mică de zahăr.
Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti