Orez indian, Orezul femeii casnice, Orez cu unt, Risotto italian

Orez indian

Spală 500 g de orez indian, de cel lunguieţ şi foarte alb, şi pune-l să fiarbă în 6 litri de apă sărată, în clocote. Va fierbe 20 de minute. în timpul fierberii amestecă mereu cu o lingură de lemn. Când a fiert, pune-l într-o strecurătoare ca să lase toată apa. Spală-l în mai multe ape călduţe şi sărate Scutură-l de apă, luându-l pumn cu pumn. întinde-l pe o sită acoperită cu o pânză udată şi stoarsă. Apoi pune orezul într-o etuvă cu căldură slabă dai continuă; când s-a uscat bine, iar boabele se despart unul de altul, scoate-l pentru masă.

Acest orez se întrebuinţează ca garnitură pentru multe mâncăruri.

Orezul femeii casnice

Spală şi opăreşte 200 g de orez într-o oală cu doi litri de apă. Să stea 5 minute. Pune-l în apă rece şi apoi scurge-l de apă într-o sită. Opăreşte 100 g de slănină de la piept, foarte slabă, pe care o tai în bucăţi mici şi apoi o rumeneşti în unt. Când slănina s-a colorat, adaugă 600 ml de zeamă dc came şi puţin piper. Să fiarbă 20 de minute, amestecând mereu cu lingurii pentru ca orezul să nu se prindă. Retrage de pe foc şi adaugă 200 g de sos tomat. Amestecă cu lingura.

Acest orez se serveşte cu mici câmaţi prăjiţi.

Orez cu unt

Spală, opăreşte şi scurge de apă 300 g de orez Carolin. Să stea la cald două minute într-o cratiţă cu 80 g de unt. Umple cu zeamă de came grasă care să-l acopere cu de două ori înălţimea sa. Pune să fiarbă. Apoi acoperă cratiţa şi pune la cuptor fără să amesteci orezul. Să stea 35 de minute.

Amestecă o bucată de unt proaspăt, dar fără a zdrobi boabele.

Risotto italian

Rumeneşte 10 g de ceapă tocată subţire în 60 g de unt. Adaugă 200 g de orez Carolin. Amestecă timp de 3 minute. Umple cu un litru şi jumătate de zeamă de came. Sărează, piperează. Să fiarbă o jumătate de oră fără a mişca orezul. Retrage cratiţa şi încorporează 60 g de unt şi 50 g de parmezan ras. Scoate pe farfurie şi presară parmezan ras. Unii aromatizează acest orez cu şofran