Ingrediente pentru 8 porţii de Pasteta de pasăre: 500 g piept de pasăre, 100 g ciuperci, 50 ml ulei, 200 g unt, 1 cutie de sardele, 100 g măsline, 100 g şuncă, 100 g castraveciori acri, 1 ou, 100 g ceapă, 30 g muştar, 100 ml vin alb, 30 ml rom, 15 g sare, 2 g piper.
o Ceapa taiată mărunt se căleşte într-o cratiţă, în ulei, 2 minute.
o Se adaugă bucăţile de carne, ciupercile, vinul, romul, sarea şi piperul. Se lasă să se frigă la foc mic. Dacă este nevoie, se pune puţină apă, având grijă ca la final sosul să fie scăzut.
o După ce carnea s-a răcit şi s-a dezosat, se trece de 3 ori prin maşina de tocat, împreună cu sardelele şi uleiul lor.
o Untul se freacă până devine moale; apoi se amestecă cu şunca, măslinele şi oul fiert tare – toate tăiate în cuburi mici; tocătura şi castraveciorii acri daţi prin răzătoarea cu găuri mici şi scurşi de zeamă.
o Se adaugă muştarul şi se omogenizează. Apoi pasteta se aranjează pe un platou sau farfurie şi se ţine la rece ca să se întărească.