
(12 porţii)
-1 cană (250 g) soia boabe;
-100 ml ulei;
-1 ceapă mare;
-sare.
Soia boabe se alege, se spală şi se pune la înmuiat de seara până dimineaţa, ca şi fasolea (ideal este să stea chiar 24 ore la înmuiat; atenţie mare să stea Ia rece, pentru a nu se altera).
Se aruncă apa în care a stat la înmuiat şi se pune la fiert în apă multă, într-o oală mare de 8 litri, pentru că va scădea. Fierberea durează mult – 5-6 ore în oală obişnuită (în oala sub presiune fierbe într-o oră, însă atenţie mare, pericol de explozie prin înfundarea cu cojiţe de la boabe).
Cu 5 minute înainte de a opri focul, pregătim un castron adânc, în care punem ceapa tocată mărunt şi puţină sare. Pregătim mixerul cu gheara pentru pasat şi uleiul să fie la îndemână.
Oprim focul şi scurgem zeama care a mai rămas, în totalitate, şi punem boabele de soia fierte, care şi-au mărit de 2-3 ori volumul, în castronul pregătit.
Deasupra punem tot uleiul dinu-o dată şi începem să pasăm cu mixerul. Se lucrează foarte repede, cât boabele sunt încă fierbinţi, altfel pateul se taie. Se Iasă să se răcească, se acoperă şi se dă la frigider. Se consumă pe pâine cu roşii, castraveţi, ardei, măsline, oricel fel de salate. Este deosebit de bun cu roşii şi usturoi, (A nu se pune usturoiul în compoziţie, pentru că nu se păstrează la fel de bine. De regulă, se păstrează foarte bine chiar şi 3-4 zile în frigider.)
Pateul de soia este o mâncare foarte consistentă, foarte bogată în proteine şi foarte săţioasă.
Reţete pentru familia noastră, Elena Opriţa