Piure de cartofi
Se curăţă cartofii, se taie în sferturi şi se pun la fiert într-o cratiţă cu apă cât să le cuprindă, şi puţină sare. Se fierb repede, se scurg de apă şi se trec cât sunt fierbinţi printr-o sită. Se bat bine în cratiţa în care au fiert, cu o lingură de unt. Când au devenit albi şi spumoşi ca o cremă, se adaugă laptele fierbinte, câte puţin odată, cam o ceaşcă la 1 kg. de cartofi. Se mai bat apoi pe foc, ca să se înfierbânte, fărâ însă să se rumenească pe fund, sau să fiarbă. Se potriveşte de sare. Se serveşte imediat, cu cât aşteaptă, cu atât e mai puţin gustoasă. Se poate face piureul şi fără să trecem cartofii prin sită, şi anume cum au fiert îi scurgem şi pe marginea maşinei îi sfărâmăm bine cu o lingură de lemn. Se adaugă untul şi se mai bat repede, până nu rămâne nici un cocoloş. Se procedează apoi ca mai sus.
Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti