
Salată de icre de ştiucă
Icrele de ştiucă se pot pregăti spălate sau nespălate. Procedeul e acelaşi, doar că icrele spălate au culoare mai frumoasă, însă nu se leagă Ia bătut ca cele nespălate.
Icrele se spală şi se curăţă de pieliţe (acestea se mai aleg şi in timpul bătutului) apoi sunt puse cu sare într-o pânză rară şi se Iasă cel puţin 12 ore la rece, ca să se scurgă complet de apă.
După ce sunt scurse, se pun într-un castron, unde vor fi bine bătute cu furculiţa. înainte de a se începe lucrul se despart din ele ceva mai puţin de un sfert din cantitatea lor, şi se lasă la o parte. Celelalte sunt bătute cel puţin 1/2 oră, punându-se alternativ lămâie cât trebuie şi untdelemn, puţin câte puţin. Când sunt gala. se amestecă cu icrele lăsate la o
parte. Acestea fiind întregi, bob de bob, dau aspect frumos icrelor bătute. Sc aşează pe farfurie, iar împrejur se pun măsline şi frunze de salată verde.
La 250 g icre, intră până la 500 g untdelemn.
Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti